Veteriner Hekiminizin Gözünden Sağlıklı Kurban ve Et Rehberi

Kurban gerek birey, gerekse toplum acısından çeşitli yararlar taşıyan maddi bir ibadettir. Kurban insanlar arasında sevgi ve dayanışma ruhunu güçlendirir. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Et satın alma imkanı olmayanlar için bu rolü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Çoğu insan için kurban beklenen bir müjdeci gibidir. Ülkemizde kişi başına et tüketimi sadece kurban bayramlarında olması gereken düzeye çıkabilmektedir. Ancak aynı anda çok sayıda hayvanın kesilmesi gerek halk sağlığı, gerekse çevre sağlığı acısından ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Özelikle Veteriner Hekim kontrolü yapılmadan kesilen hayvanlardan elde edilen etler sağlık acısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Halkın kurbanlık hayvan secimi ve alımı, kurbanlık hayvanın kesim ve yüzüm işlemleri, kesilen etin parçalanması ve muhafaza edilmesi, yan ürünlerin korunması gibi konularda bilgilendirilmesi, yetkili tarafların da bu yönde ilgi göstermesi ve caba sarf etmesi halk sağlığı açısından son derece yararlı olacaktır. Bu amaçla kurbanlık hayvanların teknik ve hijyenik şekilde kesimi ve halk sağlığı acısından güvenliği sağlamak ile ilgili hizmetler konusunda bu rehber hazırlanmıştır. Rehberin hazırlanmasında emeği ve katkılarından dolayı Sayın Veteriner Hekim Prof. Dr. Mustafa TAYAR hocamıza teşekkür ederiz. Kurbanlarımızın makbul ve kabul olması dileklerimle nice güzel bayramlar dileriz.

Rehberinizi okumak için tıklayınız.