Zoonoz;insanlar ve hayvanların birbirine bulaştırabildikleri ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar diye tanımlanabilir.İnsanlarda görülen hastalıkların %65 ‘i zoonoz karakterdedir.Bulaşmalar solunum,hayvansal gıdaların tüketimi,ısırma v.b.yollarla olabilir.Bu hastalıklar içerisinde gıda kaynaklı olanlar önemli bir yer tutmaktadır.İnsanlarda meydana gelen gıda kaynaklı hastalıkların %90’ı hayvansal gıdalar kaynaklı şekillenmektedir.Bunlar virüsler,parazitler,bakteri gibi patojenik mikroorganizmalar ve toksinlerle kirlenmiş suların içilmesi veya aynı yolla kirlenmiş gıdanın tüketilmesiyle ortaya çıkmaktadır.Bu gıda kaynaklı zoonoz hastalıklara; Bruselloz, Salmonelloz, Toxoplazmoz,E.coli enfeksiyonları;Deli Dana,Tifo,Verem ve daha birçok tehlikeli hastalığı örnek verebiliriz.
Bulaşma olasılığı çiftlikten sofraya kadar ki her adımda mevcuttur ve besin zinciri boyunca engelleme ve kontrolü gerekmektedir.İşte bu süreçlerin tümüne hakim olan veteriner hekimler halk sağlığının tesisi için çalışmaktadır.
Sağlığımızı korumak için veteriner hekim kontrol ve gözetiminden geçmemiş hayvansal ürünleri tüketmeyin.
Unutmayın hayvan hastalıklarının insanlara bulaşmasının önündeki en büyük engel veteriner hekimlerdir.
